8. Apua jaksamiseen

Nuoren huumeidenkäytön synnyttämä kriisi vaikuttaa monin eri tavoin läheisten jaksamiseen ja hyvinvointiin. Voimavarojen ehtyessä ja omien keinojen loppuessa on tärkeää keskittyä omaan avun saamiseen. Vaikka nuori ei tunnista avuntarvettaan, läheisten kannattaa hakeutua avun piiriin ennaltaehkäistäkseen oman uupumistaan. Usein läheisten voimaantuessa myös nuori voi motivoitua avun vastaanottamiseen.

Tässä luvussa:

  • pohditaan, millaista apua tarvitset
  • mietitään, miten oppaan läpikäyminen on voinut vaikuttaa tilanteeseesi
  • kerrotaan tarjolla olevista palveluista.

Osa läheisistä kokee, että omatoiminen tilanteen tarkastelu auttaa. Toisille sopii lyhyempi tuki. Osa hyötyy pidemmästä työskentelystä. Joissakin tilanteissa voidaan tarvita monenlaista tukea. 

 

“Etsin itselleni apua, kun epäilykseni olivat vahvoja. Tunsin valtavaa tarvetta saada avata tilannettani ja löytää tukea epäilyksilleni. Luulin jo tulevani hulluksi, tunne oli niin vahva.

Pääsin mukaan Palasista eteenpäin -ohjelmaan, jossa sain keskustella ja käydä koko tunneskaalani läpi. Opin käymään keskustelua huumenuoren kanssa ja sain tietoa siitä, miten eri tavalla perheenjäsenet voivat käsitellä asiaa. Se oli elämäni kauhein päivä, kun tajusin epäilysteni olevan oikeassa ja nuoren käyttävän huumeita. Toisaalta oli jopa helpottavaa saada tietää, etten ollutkaan tulossa hulluksi. Palasista eteenpäin -työskentelyn kautta saamani tukiverkko on ollut korvaamaton omien tunteiden hyväksymisessä, toisten tunteiden ymmärtämisessä, sekä kriisissä elämisen ja siitä selviämisen tukemisessa.”

– Äiti

Voi viedä aikaa ja vaatia apua sekä paljon omaa pohdintaa, että läheinen pystyy hyväksymään tilanteen. Joskus voi myös hyväksyä sen, ettei pysty hyväksymään omaa tilannettaan tällä hetkellä. Usein päihteiden käytön jatkuessa pitkään läheiset oppivat hyväksymään nuoren tekemät valinnat ja uskaltavat elää omaa elämää. On tärkeää huomata, että elämässä voi olla muutakin kuin perheenjäsenen päihteiden käyttö. Läheisellä on lupa
nauttia omasta elämästään.

Se, että hyväksyy oikeuden elää omaa elämäänsä ja tehdä valintoja oman hyvinvoinnin ylläpitämiseksi, ei tarkoita, että antaa nuorelle luvan käyttää päihteitä. Se, että ei sopeudu ja salli satuttavaa kohtelua itseään kohtaan, voi vaatia monenlaista rajanvetoa suhteessa nuoren käytökseen ja toimintaan.

Usein läheiset kuvaavat oman vointinsa kohentuneen heidän ymmärrettyään sen tosiasian, etteivät he voi vaikuttaa kaikkeen mitä tapahtuu. Omasta hyvinvoinnistaan on tärkeää pitää huoli myös sen vuoksi, että jaksaa auttaa huumeita käyttävää nuorta siinä tilanteessa, kun hän on valmis ottamaan apua vastaan. Ulkopuolisen tuen avulla läheiset voivat oivaltaa, että he kokevat samankaltaisia syyllisyyden, pelon ja toivottomuuden tunteita kuin muut vastaavassa tilanteessa olevat perheet. Samankaltaisia tunteita ovat kuvanneet myös päihteidenkäyttäjät, jotka ovat saattaneet hävetä tilannettaan ja läheisille aiheuttamaansa huolta voimakkaasti. uorovaikutuksen parantamiseksi onkin tärkeää, että perheet saavat tukea yhteisen ymmärryksen lisäämiseksi. 

 

”Haluan sanoa läheiselle, joka kärsii, että kannattaa hakea ja ottaa apua vastaan, vaikka tuntuisi ettei jaksa. Itse olin pitkään sitä mieltä, että en mene mihinkään keskustelemaan, koska sitten puhutaan vaan huumeiden käyttäjästä ja se lisää tuskaa.


Tapaamisissa saa kuitenkin voimia itsensä kunnossa pitämiseen, mikä vaikuttaa useaan läheiseen. Eikä keskustelut olleet pelkästään huumeiden käyttäjästä, vaan hyvin monista asioista. Ne auttoivat hahmottamaan omia tapoja käsitellä ongelmaa ja surua.”

– Äiti

Tehtävä

 

Pohdi omaa avuntarvettasi seuraavien kysymysten avulla:

  • Millaisesta avusta hyötyisit?
  • Mitä voit tehdä saadaksesi tätä apua?
  • Haluaako läheiseni apua? Mitä voin tehdä tämän asian suhteen?
  • Millaisesta avusta muut läheiseni hyötyisivät? Mitä voin tehdä sen eteen?

(AFINet 2017a.)

Seuraavassa luettelossa on joitakin muutoksia, joita voi tapahtua, kun alat hoitaa itseäsi paremmin. Rasti, mitä  muutoksia haluaisit kokea.

(AFINet 2017a.) 

  • Jokaisen perheen elämäntarina ja tilanne on erilainen ja ainutlaatuinen.
  • Toivomme, että olet oivaltanut, että ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa tuntea, selviytyä tai toimia.
  • Jokainen toimii äärimmäisen stressaavassa tilanteessa parhaan mahdollisen kykynsä mukaan.
  • Monet läheiset ovat samassa tilanteessa kanssasi.
  • Et ole yksin, asioihin voi saada apua.